Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

Istanbul Modern


Θέλωντας να αποφύγω την πολυκοσμία, τις ουρές και τα δήθεν, το πρώτο μουσείο που σκέφτηκα να επισκεφθώ δεν ήταν η Αγία Σοφία ή το Τοπ Καπί, αλλά το Istanbul Modern, ένα μουσείο αφιερωμένο στη σύγχρονη τέχνη.
Μη γνωρίζοντας τίποτα για τις τέχνες στην Τουρκία, πήγα στην κατάλληλη πηγή γνώσης.
Το μουσείο βρίσκεται δίπλα από τη θάλασσα, σε ένα υπερσύγχρονο κτίριο. Ανάμεσα από πίνακες και εκθέματα βρίσκονται μεγάλα παράθυρα που ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει το ωραίοτερο έργο τέχνης που είναι η θάλασσα του Μαρμαρά αλλά και τα στενά του Βοσπόρου με τους μιναρέδες να ξεχωρίζουν από την απέναντι όχθη.
Οι ελάχιστοι και κυρίως δυτικής προέλευσης επισκέπτες, διευκόλυναν την περιπλάνησή μου και έτσι είχα την ευκαιρία να έχω τον χώρο που χρειάζομαι για να περιεργαστώ ή να συλλογιστώ.
Στη μόνιμη συλλογή του μουσείου παρουσιάζονται και εκτίθενται έργα των κυριότερων Τούρκων καλλιτεχνών του 20ού αιώνα μαζί με πληροφορίες κοινωνικοπολιτικοοικονομικής φύσεως. 
Οι περισσότεροι πίνακες είναι μεγάλων διαστάσεων με έντονα χρώματα που γεμίζουν τον τοίχο σκέψη, τα γλυπτά διάσπαρτα και αρκετές βιντεοπροβολές ποικίλου περιεχομένου βοηθούν να πάρει μια καλή γεύση ο επισκέπτης από τουρκική μοντέρνα τέχνη. Για τον λόγο αυτό, κατατάσσω το μουσείο αυτό σε ένα χώρο που πρέπει να επισκεφτεί ένας επισκέπτης αυτής της πόλης.
Στο υπόγειο χώρο, εκεί που φιλοξενούταν η περιοδική έκθεση, βρέθηκα σην ευχάριστη θέση να συναντήσω μια υπερσύγχρονη, αλλά παντελώς άδεια από αναγνώστες, βιβλιοθήκη. Μια βιβλιοθήκη προστατευμένη από τζάμι γύρω γύρω, που έδινε την εντύπωση ότι έχει δημιουργηθεί για να είναι αναπόσπαστο κομμάτι του μουσείου. Σαν να σκέφτηκαν ότι ο επισκέπτης πρέπει να συνεχίσει την περιπλάνησή του διαβάζοντας κάποιο από τα εκατοντάδες βιβλία τέχνης που υπήρχαν στα ράφια ή να ενημερωθεί διαβάζοντας τα νέα μέσω των τρεχόντων περιοδικών εκδόσεων. Όμως τα ολοκαίνουρια βιβλία τοποθετημένα στα ράφια σε απόλυτη ευθυγράμμιση έδιναν την εντύπωση ότι η βιβλιοθήκη δεν χρησιμοποιείται. Σαν από ειρωνεία, πάνω στα γραφεία για τους αναγνώστες υπήρχαν ταμπλέτες για περισσότερη βοήθεια στην έρευνα. Έξω από την κύρια είσοδο της βιβλιοθήκης εκατοντάδες βιβλία αιωρούνται πάνω από τα κεφάλια των επισκεπτών δημιουργώντας έναν ουρανό εξωφύλλων.




Δεν υπάρχουν σχόλια: