Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015

Βιβλιοπωλεία της Πόλης

Μεταξύ χιονιού, βιβλιοκουβαλημάτων και βιβλιοτακτοποιήσεων έδωσα στην Έλλη το τάμπλετ και μια καρέκλα με σκοπό να γράψει μία ανάρτηση.
Συναντηθήκαμε με φόντο τα βιβλία, βολτάραμε σε νέους δρόμους και ήταν μια καλή ευκαιρία να μιλήσουμε για τα βιβλιοπωλεία της Κωνσταντινούπολης και να "κλέψω" μερικές φωτογραφίες από τη φωτογραφική της.
Να λοιπόν τι λέξεις βγήκαν:

"Βόλτα στην Πόλη, ποια Πόλη, μα την Κωνσταντινούπολη βέβαια!!!  Στον κεντρικό δρόμο, εμπορικότατο, να κάτι σαν την Ερμού όπως ήταν παλιά, πριν από το ντου της κρίσης που άφησε ορατά ίχνη, στην Ιστικλάλ, υπάρχουν πολλά βιβλιοπωλεία, πάντως πάνω από τρία. Άλλα τα πρόλαβα ανοικτά και με πολύ κόσμο άλλα σε βραδινή βόλτα, φωτισμένα αλλιώς, πιο μυστηριακά.
Συστηματικά οργανωμένα, με επίπεδα, με ανθρώπους να σκουντιούνται σκυμμένοι ξεφυλλίζοντας, άνθρωποι πρόθυμοι να δεχτούν ερωτήσεις και να απαντήσουν είτε άμεσα είτε αφού συμβουλευτούν τον παρακείμενο
Η/Υ. Όλα με ύφος σύγχρονο, με ανοικτοσύνη και στοίβες βιβλίων που αν και δεν ξέρει κανείς την γλώσσα αναγνωρίζει εύκολα: τα ευπώλητα και για ευρεία ανάγνωση έξω έξω και στην βιτρίνα, πιο μέσα τα πιο εκλαϊκευμένα επιστημονικά, ακόμα πιο μέσα τα "δύσκολα". Σε μια πλευρά τα παιδικά, και με έκπληξη και η ελληνική μυθολογία και ρήσεις φιλοσόφων της αρχαιότητας. Οι προσφορές σε καλάθια και τιμές σβησμένες να αντικαθίστανται από χαμηλότερες νέες.
Η μυρωδιά του χαρτιού σχεδόν η ίδια, κάπως σαν να το μελάνι να πλανιέται στον χώρο με άλλη σύνθεση. Η ατμόσφαιρα σχεδόν η ίδια, οι ήχοι ίδιοι, να τους διακόπτει το πολυσύχναστο πέρασμα που έμπαινε με  κάθε άνοιγμα της πόρτας. Ήθελα να τα γνωρίσω ακόμα και αν δεν μπορούσα  να τα καταλάβω, να τα διαβάσω".






Να προσθέσω ότι πιο όμορφα είναι τα βιβλιοπωλεία που είναι σε κάθετους δρόμους της πολύβουης και πολυκοσμικής Ιστικλάλ. Σε μικρά στενά, χωρίς πολύ κόσμο, κάτω από ψηλές πολυκατοικίες, βρίσκονται όμορφες βιτρίνες με εξώφυλλα που είτε αναγνωρίζεις που είτε δεν σου λένε τίποτα. Σε ένα τέτοιο βιβλιοπωλείο, σχεδόν μαγνητισμένη, μπήκα και εντυπωσιάστηκα από την ποικιλία αγγλικών βιβλίων που αφορούν την Κωνσταντινούπολη. 
Σε ένα τούρκικο βιβλιοπωλείο που η πλειοψηφία των βιβλίων είχαν γράμματα που δεν καταλαβαίνω βρήκα για άλλη μια φορά βιβλία που θέλω να αγοράσω.  
Και κάπου εκεί, σε αυτήν την απέραντη και εντυπωσιακά όμορφη Πόλη, υπάρχει και ένα παζάρι με βιβλία από δεύτερο χέρι που ακόμα δεν έχω επισκεφτεί.
Να σταματήσει το χιόνι να βγω για κυνήγι.

4 σχόλια:

Roadartist είπε...

Και χιόνι και Κωνσταντινούπολη! Ακούγεται ονειρικό! Πολύ χαίρομαι κοριτσάκι που σου ήρθε αυτή η αλλαγή και την χαίρεσαι! Να ζήσεις την κάθε στιγμή εκεί! Περιμένω ανάρτηση με τα πιο απόκεντρα και πιο όμορφα βιβλιοπωλεία όπως έγραψες. Φιλιά πολλά!
ΥΓ Νομίζω έχει αργήσει αρκετά και ένα ποστ για την πόλη βρε!

librarian είπε...

Αν και τον πιο πολύ χρόνο μου τον περνάω στα Πριγκιπόνησα πηγαίνω τις βόλτες μου και στην Πόλη.
Σήμερα είναι όλα άσπρα, δεν έχω ξαναδεί ποτέ στη ζωή μου τόσο χιόνι και σε συνδαυσμό με τη θάλασσα είναι υπέροχο αλλά δυσκολεύει τις μετακινήσεις!
Τους υπόλοιπους μήνες όλα τα ποστς θα αφορούν την Πόλη και τα βιβλία της.
Σε φιλώ.

Μαρία είπε...

Ειναι τελεια ακριβως οπως τα περιγραφεις εγω μενω Καππαδοκεια Νεβσεχιρ και απο χιονι κ ονειρικα τοπεια αλλο τιποτα.Ψαχνω εδω και καιρο καποιο βιβλιοπωλείο που να εχει ελληνικα βιβλια μηπως μια και εψαξες για βιβλιοπωλεία μηπως βρηκες κανενα εδω γυρω που ειμαι εγω δεν υπαρχει τιποτα για να προμηθευτω βιβλία.Σε ευχαριστώ!

librarian είπε...

Αχ πόσο σε ζηλεύω που είσαι εκεί! Αν δεν υπήρχε αυτή η πολιτική κατάσταση θα έβαζα την Τουρκία στις πιο ωραίες χώρες να ζει κανείς. Ελληνικά βιβλία έχει στη βιβλιοθήκη του ελληνικού προξενείου στην Κων/πολη που βρίσκεται στην Ιστικλάλ! Είναι πολύ αξιόλογη βιβλιοθήκη! Επίσης, μπορείς να αναζητήσεις κι αυτόν τον εκδοτικό οίκο http://voltitses.blogspot.gr/2015_04_01_archive.html
Εγώ δυστυχώς δεν είχα προλάβει! Αν τους επισκεφθείς άφησε μας μια γνώμη! Σε ευχαριστώ για την επικοινωνία, μου ξύπνησες ωραίες μνήμες.