Κυριακή 4 Αυγούστου 2013

Βιβλιοεκθέματα

Η καλλιτέχνιδα Alicia Martin γεννήθηκε το 1964 στη Μαδρίτη κι έχει μια μανία που δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη από αυτό το μπλογκ:
να δημιουργεί έργα τέχνης με βιβλία.
Το πιο εντυπωσιακό είναι αυτός ο ανεμοστρόβιλος από βιβλία που δίνει την εντύπωση ότι κάποιοι πολύ ισχυροί αέρηδες μπήκαν σε μια βιβλιοθήκη με αποτέλεσμα να σηκώσουν όλα τα βιβλία από τα ράφια και να τα παρασύρουν έξω από το παράθυρο. Το μεγαλειώδες έργο που μοιάζει να αψηφά τους νόμους της βαρύτητας, ονομάστηκε Βιογραφίες (Biografias) και περιλαμβάνει τρία παρεμφερή εκθέματα τοποθετημένα σε διάφορα σημεία της πόλης. Το καθένα αποτελείται από 5.000 βιβλία, τα οποία θυσιάστηκαν στο βωμό της τέχνης. Τα βιβλία είναι εσκεμμένα τοποθετημένα με τέτοιο τρόπο ώστε δίνουν την αίσθηση του τυχαίου και του ατημέλητου. Οι σελίδες των ανοιχτών βιβλίων είναι ελεύθερες να κυματίσουν στα φυσήματα του αέρα ζωντανεύοντας το έκθεμα που κάθε άλλο παρά σιωπηρό είναι. Αναμφίβολα το έργο αυτό κόβει την ανάσα των επισκεπτών ειδικά εκείνων που αγαπούν τα βιβλία. Μπορεί οι φωτογραφίες και τα βίντεο να μην συγκρίνονται με τη ζωντανή επαφή αλλά σίγουρα δίνουν μια γεύση.




H δύναμη των βιβλίων έχει επηρεάσει όλο το έργο της Alicia Martin.
Μερικά ακόμη εκθέματά της:


Singularidad, 2012, 
Ciudad de la Cultura, Santiago de Compostela


Inbreeding, 2007 
Site-specific installation


Contemporaneos, 2007,
 MUSAC, Leòn


Jardines II, 2003,
 c-print, cm 165x110


Poliglotas,2003, 
video still, 2'

2 σχόλια:

Κατερίνα Τοράκη είπε...

Αν και ενδιαφέροντα τα έργα, με προβληματίζει μήπως έτσι τα βιβλία αντιμετωπίζονται απλά ως αντικείμενα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για οτιδήποτε, δηλαδή για κατανάλωση, το χαρτί τους με το ιδιαίτερο σχήμα, τα χρώματα, τις εικόνες.
Είναι όπως τα προς ανακύκλωση. Και προσοχή, όχι προς επαναχρησιμοποίηση, άλλο πράμα. Επίσης, είναι όπως τα διάφορα παιγνίδια με βιβλία, που διεκδικούν να μπουν και στο βιβλίο Γκίνες. Ή επίσης, είναι όπως τα πιάτα που κάποτε έσπαγαν στα κέντρα διασκέδασης, ήταν από ψεύτικο υλικό, ίσα ίσα για να ικανοποιούν το κέφι του μερακλωμένου.
Έτσι ένιωσα βλέποντας το βίντεο, άπειρα βιβλία πετάχτηκαν για να υλοποιηθεί η έμπνευση της καλλιτέχνιδας, σελίδες φεύγουν στον αέρα... Τότε, γιατί και οι μαθητές να μη σκίζουν τα βιβλία στο τέλος της χρονιάς, κι αυτά μια ευχαρίστηση και μια εκτόνωση αποζητούν...
Γι' αυτό υπάρχουν όμως τα βιβλία; Πραγματικά αναρωτιέμαι αν και τι αντιδράσεις υπήρξαν στην πόλη που παρουσίασε τα έργα της!

librarian είπε...

Κατερίνα καλημέρα.
Το περίμενα ότι κάποιος θα το σκεφτόταν αυτό, ωστόσο πιστεύω ότι η τέχνη αλληλοσυνδέεται και σε καμία περίπτωση δεν απαξιώνει.
Φαντάζομαι πώς δεν χρησιμοποιήθηκαν σπάνια και πολύτιμα αντίτυπα για να γίνει αυτή η δουλειά και σίγουρα προτιμώ να βλέπω τα βιβλία να χρησιμοποιούνται σε άλλες μορφές τέχνης από να τα φαντάζομαι πεταμένα σε χωματερές.
Εξάλλου τα εκθέματα δεν γίνονται με σκοπό να καταστραφούν αλλά να διατηρηθούν σε κάποιο μουσείο σύγχρονης τέχνης.
Πάντως όλες οι αναφορές που διάβασα σε αγγλικό και ισπανικό τύπο μιλούν για τη δύναμη των βιβλίων που επηρεάζει την καλλιτέχνιδα και όχι τη θέλησή της να καταστρέψει βιβλία.
Σε ευχαριστώ για τη διαφορετική άποψη που μας άφησες.