Τρίτη 2 Μαΐου 2017

Μια σειρά από ατυχή γεγονότα μας βρίσκουν πάντα


Όταν ήμουν μικρή διάβαζα ακούραστα και αχόρταγα σπουδαίους συγγραφείς όπως Ουγκό, Στάινμπεγκ, Ντοστογιέφσκι, Ουάιλντ, Ζολά και τόσους άλλους σε βαριές δερματόδετες εκδόσεις με κιτρινισμένα φύλλα και παλαιική ορθογραφία. Τώρα που μεγάλωσα ανακαλύπτω την παιδική και εφηβική λογοτεχνία. Ή είμαι ανάποδη ή φταίει που δεν είχα καμία επαφή σε εκείνη την ηλικία με βιβλιοθήκες, ούτε καν με βιβλιοπωλεία. Μόνο τα παλαιοβιβλιοπωλεία που ήταν στη γειτονιά μου ικανοποιούσαν αυτήν την όρεξή μου να ξεφύγω από την πραγματικότητα και να χαθώ στο μύθο. Όμως τα παλαιοβιβλιοπωλεία τα θυμάμαι με στοιβαγμένα και ακουμπισμένα βιβλία άναρχα παντού που μύριζαν αυτή τη μυρωδιά που θέλουν τώρα να διασώσουν γιατί είναι λέει πολιτιστική κληρονομιά. Μόνο μια υποτυπώδη κατηγοριοποίηση υπήρχε του τύπου "αυτά τα βιβλία μόλις μου τα έφεραν, εκείνα τα βιβλία μάλλον δεν θα πουληθούν ποτέ, καλύτερα κοίτα εδώ". Μάλλον δεν μου δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσω αυτήν την κατηγορία βιβλίων που λέγεται "εφηβική λογοτεχνία" ή ακόμη κι αν τη γνώριζα θα θεωρούσα τον εαυτό μου πολύ μεγάλο για να διαβάσω βιβλία για παιδιά. Αυτό το κενό αναπληρώνω τώρα.

Ο Lemony Snicket, λογοτεχνικό ψευδώνυμο του αμερικανού συγγραφέα Daniel Handler, εξέδωσε το 1999 το πρώτο βιβλίο Μιας σειράς από ατυχή γεγονότα με τον τίτλο Κακή αρχή. Από τότε ακολούθησαν πολλά ακόμη βιβλία που εντάχθηκαν στη σειρά που έμελλε να γίνει μεγάλη επιτυχία αφού έχει μεταφραστεί σε πάνω από 40 γλώσσες και έχει πουλήσει πολλά εκατομμύρια αντίτυπα. Στα ελληνικά εκδόθηκε το 2002 από τα Ελληνικά Γράμματα ενώ από τις εκδόσεις Ψυχογιός κυκλοφορεί μια άλλη σειρά του συγγραφέα. Το πρώτο βιβλίο που κρατώ στα χέρια μου, ξεκινά μια σειρά από ατυχή γεγονότα που βρήκαν αυτά τα παιδιά, τους πρωταγωνιστές μας, με το επίθετο Μποντλέρ. Για αρχή με το που ξεκινά η ιστορία κι ενώ εκείνα παίζουν ανέμελα στην ακροθαλασσιά ένας μακρινός συγγενής που ονομάζεται Πόε, βεβαίως βεβαίως, τα πλησιάζει και τους ανακοινώνει ότι το σπίτι τους κάηκε, οι γονείς τους πέθαναν και αυτά δεν έχουν τίποτα, εκτός από μια περιουσία που θα μπορούν να διαχειριστούν μόνο αφού ενηλικιωθούν. Κάπως έτσι η περιπέτεια τους ξεκινά σε έναν κόσμο που η αλήθεια είναι πως δεν έχει πρίγκιπες, βασίλισσες και ιππότες. Κι αυτά επιβιώνουν, όπως όλοι μας, με πολύ χιούμορ και αισιοδοξία και με καθόλου λύπη και στεναχώρια. Είναι απλά διάφορα ατυχή γεγονότα που τα βρίσκουν κι εκείνα πρέπει να χρησιμοποιήσουν το μυαλό τους για να συνεχίσουν.

Με έκπληξη διαπίστωσα ότι εκτός από μια ιστορία που θέλω να διαβάσω ολόκληρη μέχρι το τέλος της, όσα βιβλία κι αν αυτή περιλαμβάνει, θα μπορούσα να χαρακτηρίσω το πρώτο αυτό βιβλίο της σειράς ένα ακόμη παιδικό βιβλίο για βιβλία. Ο Κλάους Μποντλέρ, το μεσαίο από τα τρία αδέρφια, είναι ένας βιβλιοφάγος που είχε μια μεγάλη και πολύτιμη βιβλιοθήκη στο σπίτι των γονιών του, την οποία έχασε βέβαια και αυτή με τη φωτιά. Τα βιβλία του λείπουν συνεχώς, ειδικά στις δύσκολες στιγμές που ψάχνει απαντήσεις που μόνο εκείνα θα μπορούν να του δώσουν. Ευτυχώς στο σπίτι της Δικαιοσύνης Στράους βρίσκει μία με πολλά βιβλία, από το πάτωμα έως το ταβάνι, την οποία τα παιδιά μπορούν να επισκέπτονται και κάθε φορά εκείνα τους βγάζουν ασπροπρόσωπους, είναι τα μόνα που μπορούν να εμπιστευθούν σε έναν κόσμο άδικο.  

Ευκολοδιάβαστη, έξυπνη, διαφορετική σειρά βιβλίων που απευθύνεται σε παιδιά εξοικειωμένα με την ανάγνωση, ίσως τελευταίων τάξεων του δημοτικού. Εικονογράφηση υπάρχει μόνο στην αρχή του κάθε κεφαλαίου, ενώ τα κεφάλαια είναι ολιγοσέλιδα και δεν καταλαβαίνεις πότε τελείωσες το πρώτο και ξεκίνησες το δεύτερο.

Δώστε στα παιδιά τη δυνατότητα να γνωρίσουν τι βιβλία υπάρχουν για την ηλικία τους. Επισκεφθείτε μαζί τους βιβλιοθήκες και βιβλιοπωλεία. Βοηθήστε τα να βρουν εκείνο το βιβλίο που θα τους ανοίξει τις πύλες της φαντασίας. Τα πρώτα βιβλία είναι πάντα τα καλύτερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: