Δευτέρα 22 Ιουνίου 2015

Εκδόσεις για λίγους

Ο "Λίβελος κατά της τυπογραφίας" του Filippo de Strata που αναφέρθηκε στην προηγούμενη ανάρτηση του Μαραμπού, φυλάσσεται στα Ιταλικά χειρόγραφα της Μαρκιανής Βιβλιοθήκης της Βενετίας.
Σε χειρόγραφη μορφή, όπως θα ήθελε και ο συγγραφέας. Κι έτσι συνεχίζει να υπάρχει για να θυμίζει ένα επάγγελμα που έσβησε.
Όσο κι αν έψαξα δεν κατάφερα να βρω ούτε μια πληροφορία για την ελληνική μετάφραση και έκδοση της συγκεκριμένης ολιγοσέλιδης διαμαρτυρίας του Ιταλού αντιγραφέα που είδε το επάγγελμά του να φθίνει εξαιτίας της τυπογραφίας.
Ούτε μια φωτογραφία του εξωφύλλου αυτής της έκδοσης που τελικά προοριζόταν για λίγους.
Μέχρι που έφθασε ταχυδρομικώς έξω από την πόρτα μου από έναν καλό άγγελο.
Πρόκειται για μία επετειακή έκδοση των εκδόσεων ΜΙΕΤ με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 30 χρόνων από την κυκλοφορία του βιβλίου που εγκαινίασε τις εκδόσεις ("Εισαγωγή στην ελληνική παλαιογραφία" του Elpidio Mioni), η οποία κυκλοφόρησε εκτός εμπορίου το 2007.
Την έχω πατήσει άλλη μια φορά με αυτές τις εκδόσεις φάντασμα που κυκλοφόρησαν εκτός εμπορίου και κανείς ποτέ δεν έγραψε τίποτα. Τότε ήμουν προπτυχιακή φοιτήτρια και μου ζητήθηκε να βρω πληροφορίες για μια έκδοση που ενώ κρατούσα στα χέρια μου φαινόταν σαν να μην είχε εκδοθεί ποτέ! Αν θυμάμαι καλά ήταν ένας κατάλογος από τις εκδόσεις του Φοίνικα του Μπάμπη Λέγγα με ανύπαρκτα βιβλία. Είναι κάποιοι εκδότες που αγαπούν το επάγγελμά τους και τους αρέσει να συνομιλούν μεταξύ τους μοιράζοντας το μεράκι τους.
Αφήνω εδώ μια φωτογραφία αυτής της έκδοσης που μάλλον είναι πολύ δύσκολο να αποκτήσει κάποιος, με πολλά ευχαριστώ για την ευκαιρία που είχα να διαβάσω τις λέξεις αυτού του αντιγραφέα σε ένα τυπωμένο κείμενο.


Δεν υπάρχουν σχόλια: