Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015

Ανάθεμα τα βιβλία!


Ο Μαραμπού ταξιδεύοντας εντόπισε λέει ένα βιβλίο με τον τίτλο "Λίβελος κατά της τυπογραφίας" και είναι, λέει κιόλας, του ΜΙΕΤ. Εγώ πολύ ζηλεύω γιατί καθόλου δεν ξέρω αυτό το βιβλίο και ούτε το εξώφυλλο του δεν μπορώ να εντοπίσω. Για να παύσω να ζηλεύω θα πιστέψω ότι είναι αποκυήματά της φαντασίας του και ότι αυτό το βιβλίο δεν κυκλοφορεί. Είχε όμως το φιλότιμο να μου στείλει μια ανάρτηση και να μου πει ότι αναφέρεται στην αιώνια μάχη των τεχνολογικών εξελίξεων του βιβλίου. Δημοσιεύω την ανάρτηση αν και τολμά να γράψει (και να θέλει να αναρτήσω) ότι το "ηλεκτρονικό βιβλίο θα κερδίσει το έντυπο". Μα πόσους αιώνες συνυπήρχε το έντυπο με το χειρόγραφο; Για να δούμε θα τους ξεπεράσει το ηλεκτρονικό;

Μετά την εμφάνιση και εξάπλωση (;) των ηλεκτρονικών βιβλίων, πολλοί διαμαρτυρήθηκαν για τον επικείμενο θάνατο του έντυπου. Η γνωστή μάχη του καινούριου με το οικείο, κραυγές και σπαράγματα, συνθήματα στους τοίχους (τώρα πια και σε ηλεκτρονικούς τοίχους!), "Θάνατος στο ηλεκτρονικό βιβλίο", "Να καεί, να καεί, το μπουρδέλο το βιβλίο" κτλ κτλ. Αυτή η μάχη όμως κρατάει κάμποσους αιώνες, τουλάχιστον από την εφεύρεση της τυπογραφίας, όπου ένας ταπεινός πλην τίμιος αντιγραφέας βιβλίων έγραψε έναν λίβελο κατά της τυπογραφίας, αυτής της μάστιγας που γέμιζε την πόλη με βιβλία! Ο Φίλιππο ντε Στράτα δεν έβλεπε με καλό μάτι την νέα μπίζνα που εξαπλωνόταν, κάτι αντίστοιχο με έναν ιερέα που δε θα του καλοάρεσε η καύση των νεκρών. Αποφάσισε λοιπόν να διαφυλάξει τα ιερά και τα όσια, γράφοντας μερικές οργισμένες επιστολές σε μορφή ποιημάτων που τις απήυθυνε προς την ανώτατη Αρχή του κράτους η οποία θα μπορούσε να αντισταθεί στην αναδυόμενη νέα δύναμη, την τυπογραφία.

[...] Τυπώνουν πια τόσο φθηνά, που ο καθείς διαλέγει
και παίρνει απεριόριστα. Σπουδάζουν κι οι γάιδαροι.
Οι τυπογράφοι με κρασί μεθούν και ασωτεύουν,
ρεκάζουν και καταγελούν. Και οι γραφείς - στον στάβλο.
Εξόριστη η υπέρτατη η τέχνη των γραφέων,
που ένα μόνο ξέρουνε, πώς όμορφα να γράφουν.
Δόγη, ιδού δόξα για σε: κλείσ' τα τυπογραφεία,
Σε ικετεύω, κάνε το, μην το κακό θεριέψει.

Φευ! Αυτό έγινε, το κακό θέριεψε και τώρα πια...

[...] Βιβλία η πόλη γέμισε, χαίρε αγαθέ πολίτη.
Σε τρια χρόνια γίνονται με πενταροδεκάρες
προφέσορες, και όλ' αυτά χάρη στους τυπογράφους!
Ο κάθε άξεστος, χωρίς λατινικά να ξέρει,
τέτοια αλαλάζει. Όμως εγώ το αντίθετο σας λέω:
Ποτέ δεν είχε η πόλη αυτή βιβλία τόσο λίγα
ή ανθρώπους που να θέλουνε στ' αλήθεια το βιβλίο.
Στην πόλη δεν θα φέρουνε χρήμα ούτε πνεύμα οι πρέσες.

Η μάχη με την εξέλιξη είναι άνιση. Το ηλεκτρονικό βιβλίο θα κερδίσει αλλά εμάς τους υποστηρικτές του έντυπου δε θα μας νοιάζει, θα είναι σαν να πεθαίνει μαζί μας. Θα νοιάζει τους επόμενους που θα διαβάζουν (σε οθόνες; στον αέρα; στο νερό;) τους δικούς μας λιβέλους. Η τραγική ειρωνεία με τον δυσαρεστημένο αντιγραφέα μας είναι πως ο λίβελος κατά της τυπογραφίας του έφθασε ως εμάς μέσω της τυπογραφίας!! That's life! Get over it, Filippo de Strata! 

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα σας,

Ο Λίβελος κατά της τυπογραφίας έχει ανατυπωθεί, οπότε μπορείτε, αν το επιθυμείτε ακόμα, να τον αναζητήσετε στα βιβλιοπωλεία του ΜΙΕΤ (Στοά του Βιβλίου & Αμερικής 13).

Καλή συνέχεια!

librarian είπε...

Καλημέρα και ευχαριστώ για την πληροφορία!