Κυριακή 18 Αυγούστου 2013

Επιστροφή στην πόλη...

Ο Αύγουστος είναι ο μήνας που αγαπώ να επιστρέφω στην Αθήνα.
Είναι ο μήνας που η πόλη αδειάζει από τη φασαρία της και ξαναγίνεται μια ήσυχη και φιλική πόλη ιδανική για περπάτημα. Ειδικά την εβδομάδα του 15αγούστου.
Αυτή τη μέρα επέλεξα για να επισκεφτώ ένα μουσείο που δεν είχα προλάβει στο παρελθόν να δω, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο. Περπατώντας σε έναν από τους ομορφότερους δρόμους των Αθηνών έφτασα στο κτίριο της Villa Ilissia που χτίστηκε το 1840 από τον αρχιτέκτονα Σταμάτη Κλεάνθη για να χρησιμοποιηθεί ως χειμερινή κατοικία από την Δούκισσα της Πλακεντίας. Στο κτίριο αυτό στεγάζεται το μουσείο από το 1926 και σήμερα έχοντας αναδιαμορφωθεί εκτίθεται η μόνιμη συλλογή αλλά και περιοδικές εκθέσεις. Η μόνιμη συλλογή είναι ένα ταξίδι στη βυζαντινή τέχνη αλλά και ένα μάθημα μουσειολογίας εξαιτίας του τρόπου που αυτή εκτίθεται.
Ωστόσο, κίνητρο για την επίσκεψη ήταν η περιοδική έκθεση «Βιβλία καλλιτεχνών της συλλογής Teriade».
Η έκθεση αφορά τα ιδιαίτερα βιβλία που εξέδωσε το εκδότης Στρατής Ελευθεριάδης (Teriade) στο Παρίσι από το 1943 έως το 1975. Ιδιαίτερα γιατί ο Ελευθερίαδης για την έκδοση τους συνεργάστηκε με τους σπουδαιότερους καλλιτέχνες του 20ού αιώνα, όπως τους P. Picasso, J. Miro, M. Chagall, H. Matisse, P. Bonnard, G. Rouault....
Η συμβολή του εκδότη ήταν καθοριστική καθώς το μεγαλειώδες αυτό εκδοτικό και καλλιτεχνικό γεγονός έγινε με τη δική του παρότρυνση και καθοδήγηση. Η βασική ιδέα ήταν η έκδοση σπουδαίων λογοτεχνικών κειμένων με ξεχωριστή εικονογράφηση υποταγμένη στο κείμενο αλλά και στην προσωπικότητα του καλλιτέχνη.
Εκδόθηκαν 27 βιβλία και εντάχθηκαν στη σειρά "Μεγάλα Βιβλία Καλλιτεχνών".
Στην έκθεση εκτίθενται τα 26 γαλλικά βιβλία.
Κάθε βιβλίο ένα έργο τέχνης.
Μια αίθουσα γεμάτη λέξεις και χρώματα.



Η έκθεση θα είναι διαθέσιμη για το κοινό έως τις 12 Ιανουαρίου του 2014 και στη συνέχεια θα τοποθετηθεί στη μόνιμη στέγη της στο Μουσείο-Βιβλιοθήκη Στρατής Ελευθεριαδης-Teriade που βρίσκεται στη γενέτειρα του εκδότη, τη Λέσβο.
Περισσότερες πληροφορίες στο site του μουσείου:
http://www.byzantinemuseum.gr/

3 σχόλια:

Άστρια είπε...

Ήξερα ότι έχει γίνει πολύ καλή δουλειά στο Βυζαντινό Μουσείο από πλευράς παρουσίασης των εκθεμάτων και οργάνωσης.
Δεν έτυχε να ακούσω για τη συγκεκριμένη έκθεση που φαίνεται εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. Θα προγραμματίσω επίσκεψη.
Στη Λέσβο είχα πάει στο μουσείο Τεριάντ

Πάντα η βόλτα στις βολτίτσες έχει κάτι καλό να δώσει!
φιλάκια πολλά.

Roadartist είπε...

Πολύ ενδιαφέρουσα, διάβασα κάτι σχετικό κ σε άλλο φιλικό ιστολόγιο, για να δούμε ίσως να πάω. Θα προσπαθήσω, με παρακινήσατε.
Προσωπικά πάντως η Αθήνα του Αυγούστου με μελαγχολεί... Η απόλυτη ησυχία της πόλης δε με αφήνει να ηρεμήσω, όσο απίστευτο κ αν σου ακούγεται... Ίσως γιατί μου λείπει πολύ η φύση, που εσύ γεύεσαι πιο συχνά. Καλό υπόλοιπο καλοκαιριού, να περνάς όμορφα.

librarian είπε...

Καλό μου αστεράκι έχει γίνει πραγματικά πολύ καλή δουλειά στο Βυζαντινό Μουσείο. Δεν ξέρω να σου πω αν το μουσείο στη Λέσβο εκθέτει αυτά που παρουσιάζονται τώρα στο Βυζαντινό. Νομίζω ότι έχουν συμβάλει οι άνθρωποι του Βυζαντινού και η συλλογή του Τεριάντ έχει εμπλουτιστεί. Μια βόλτα σίγουρα αξίζει και θα μας λύσει την απορία.


Καλλιτέχνιδα να πας σίγουρα, θα το ευχαριστηθείς. Και η έκθεση του Τεριάντ σίγουρα αξίζει, Πικάσο και Μιρό δεν βλέπεις κάθε μέρα...
Η Αθήνα όλες τις εποχές έχει τα ωραία της. Αν ζήσεις στην επαρχία για πολύ καιρό θα ανυπομονείς να επιστρέψεις να σεργιανίσεις στους γκρίζους δρόμους της μεγάλης μας πόλης. Να περνάς και εσύ όμορφα.