Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

Μία γάτα ξεχωριστή


Η έκδοση ενός βιβλίου είναι μια διαδικασία στην οποία εμπλέκονται πολλοί άνθρωποι, από τον συγγραφέα, τον εκδότη, τον επιμελητή, τον βιβλιοπώλη μέχρι τον τελικό αποδέκτη που είναι ο αναγνώστης. Όλοι διαδραματίζουν ένα ρόλο. Η έκδοση ενός βιβλίου είναι μια μαγική υπόθεση που ξεπερνά οποιαδήποτε επιχειρηματική δραστηριότητα. Πολλά βιβλία γράφονται, κάποια εκδίδονται, κάποια μεταφράζονται και εκδίδονται σε περισσότερες από μία χώρες. Πάντα θα αναρωτιέμαι ποιος είναι εκείνος που λαμβάνει την απόφαση της έκδοσης. Απορία που μάλλον δεν έχει μία και μοναδική απάντηση γι' αυτό και είναι δύσκολο να λυθεί. Η απάντηση ίσως να μοιράζεται ανάμεσα σε όλους εκείνους που λαμβάνουν μέρος στην εκδοτική αλυσίδα.
Όλοι συμμετέχουν στην απόφαση, ακόμη και ο αναγνώστης.
Ειδικά ο αναγνώστης που έχει τη δυνατότητα να διαβάζει βιβλία και σε άλλες γλώσσες. Ορισμένες φορές μαγεύεται από κάποιες ιστορίες και κινεί γη και ουρανό για να τις μεταφράσει και στη δική του γλώσσα, να τις μοιραστεί.
Κάτι τέτοιο συνέβη με την ιστορία ενός γάτου που τον έλεγαν Μπομπ, όπως την περιγράφει η μεταφράστρια της ελληνικής έκδοσης στο μπλογκ της καθώς και στο πρόλογο της έκδοσης.
Η ιστορία του Μπομπ μαγεύει γιατί είναι απλή και αληθινή.
Ο Μπομπ είναι μία ξεχωριστή γάτα που φέρνει τύχη σε όποιον την έχει ή μάλλον επέλεξε να φέρει τύχη σε έναν άνθρωπο που την χρειαζόταν.
Υπάρχουν άνθρωποι που δεν είναι κάλπικοι αλλά αυτοί ζουν στο δρόμο, δεν έχουν τίποτα ούτε καν ζωή. Έχουν φτάσει τόσο χαμηλά που σταματούν πια να θεωρούνται άνθρωποι, όχι όμως από εκείνους που έχουν διαφορετικά από εμάς ένστικτα. Να όπως εκείνα του Μπομπ.
Ο Μπομπ είναι μία γάτα ξεχωριστή γιατί της αρέσει να αράζει στον ώμο του αφεντικού της και να του κάνει παρέα όσες ώρες χρειάζεται για να βγάλει τα χρήματα για το φαγητό τους. Επίσης, είναι όμορφη, τόσο όμορφη όσο χρειάζεται για να τραβάει τα βλέμματα περαστικών γατόφιλων και μη.
Η ζωή του ανθρώπου που ζούσε στο δρόμο άλλαξε εξαιτίας μίας γάτας που του έδωσε ελπίδα και νόημα. Δεν έγινε πιο εύκολη απλά την ομόρφυνε.



4 σχόλια:

Roadartist είπε...

Μια εκπληκτική ιστορία ανθρωπιάς,
και για ένα καλλιτέχνη του δρόμου
χο χο :) Μπράβο στην μεταφράστρια :)

librarian είπε...

Καλλιτέχνιδα είναι πολύ όμορφη ιστορία, την έχεις διαβάσει; Είμαι σίγουρη ότι θα σου αρέσει!

Roadartist είπε...

Γνώριζα την ιστορία πριν εκδοθεί στην Ελλάδα, από βιντεάκια και σχετικά άρθρα στο διαδίκτυο. Το βιβλίο δε το έχω διαβάσει.

librarian είπε...

Το βιβλίο αφηγείται με όλες τις λεπτομέρειες τη σχέση του συγγραφέα με τον γάτο.